Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Εκπομπή μαθητών της Ε τάξης στο European School Radio

"Τα νέα του σχολείου μας"
Ζωντανά στο European School Radio
 μαθητές της Ε τάξης





Στις 30 Μαΐου 2019 και στις 11 το πρωί, μαθητές της πέμπτης 
τάξης του σχολείου μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή από το στούντιο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην περιοχή της Σίνδου.

Το θέμα της εκπομπής ήταν «Τα νέα του σχολείου μας» και αφορούσε την ενημέρωση των ακροατών για τις δράσεις του 19ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-19.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε 4 ομάδες (παρουσιαστές, συντάκτες, τεχνικοί, ομάδα προώθησης) δημιούργησαν τη δική τους εκπομπή αφού έγραψαν τα κείμενα, πήραν συνεντεύξεις, δημιούργησαν διαφημιστικό σποτ και προωθητική αφίσα και ηχογράφησαν τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου, που αποτέλεσαν και τη κύρια μουσική επένδυση της εκπομπής.

Η προετοιμασία της εκπομπής έγινε κατόπιν επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες-εθελοντές του προγράμματος, Νικόλαο Δημαρά, μέντορά μας και δημοσιογράφο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Ευτυχία Τούλιου, συντονίστρια του προγράμματος κι εκπαιδευτικό της  Πρωτοβάθμιας, Ευαγγελία Αλαμάνου, φοιτήτρια της Σχολής Δημοσιογραφίας και με την καθοδήγηση της υπεύθυνου εκπαιδευτικού Αγγλικής γλώσσας,  Άννας Βελίκη.

Ευχαριστούμε θερμά όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής εκπαιδευτικής δραστηριότητας, εθελοντές του προγράμματος, συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Μπορείτε να βρείτε το ηχητικό αρχείο της εκπομπής στην ιστοσελίδα του European School Radio και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.


Τρίτη 12 Μαρτίου 2019


Αντιπροσωπεία Εκπαιδευτικών από το 19ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στη Μάλαγα της Ισπανίας


Στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας εκπαιδευτικών Erasmus+ της δράσης ΚΑ1 (Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης) πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα «Δομημένη Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Σχολεία /Ινστιτούτα και Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην Ισπανία» (“Structured Educational Visits to Schools / Institutes & Training Seminar in Spain”) από τις 3/3/2019 μέχρι 9/3/2019, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνικό Φορέα Διαχείρισης το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Στο πρόγραμμα συμμετείχε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του 19ου   Δημοτικού Σχολείου Σερρών αποτελούμενη από τους: Παπαφωτίου Κωνσταντίνο, διευθυντή του σχολείου, Αλεξάκη Εμμανουήλ, δάσκαλο/υπεύθυνο του ολοήμερου τμήματος και Βελίκη Άννα, εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας, καθώς και εκπαιδευτικοί από σχολεία της  Φιλανδίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Σλοβακίας και Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Στη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις από καθηγητές πανεπιστημίων της Ανδαλουσίας σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας. Πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιτόπια παρακολούθηση εργασίας σε επιλεγμένα σχολεία και συμμετείχαν σε ομαδικές συζητήσεις σχετικά με  καλές πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης, την εκπαιδευτική οργάνωση και διοίκηση. Συμμετείχαν σε έρευνες πεδίου (field projects) σε τόπους ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, ως πλαίσια δημιουργίας διδακτικού/μαθησιακού περιεχομένου και σε εργαστήρια στρατηγικών διάχυσης.
Οι εκπαιδευτικοί του 19ου Δημοτικού Σχολείου ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες σχετικά με τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής αλλά και εκπαιδευτικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Οι εμπειρίες αυτές θα μεταφερθούν στο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό του σχολείου και μετά από γόνιμο διάλογο αναμένεται να υιοθετηθούν πρακτικές στην οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μονάδας που αξιολογήθηκαν ως θετικές, να εμπλουτιστεί η διδασκαλία με μεθόδους που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και μπορούν να εφαρμοστούν στο δικό μας μαθησιακό περιβάλλον, με στόχο την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών κι η εξάσκηση της ξένης γλώσσας στην επικοινωνία μαζί τους θα διευκολύνει την συνεργασία με σχολεία της Ευρώπης για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων eTwinning και Erasmus+ με στόχο την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κατανόησης και τη συνεργατική μάθηση μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και της ξένης γλώσσας.